Wanneer kwaliteit en prijs belangrijk zijn

Varkensvlees

Een van de meest gegeten vleessoorten in België is varkensvlees. De verklaring ligt voor de hand: het vlees is niet duur en smaakt bijzonder goed. U maakt er de heerlijkste bereidingen mee.

Wij werken met varkensvlees van de beste kwaliteit. Het komt rechtstreeks van het slachthuis naar Van Engelandt waar het in ons eigen atelier wordt versneden en verpakt
onder een streng continue geïmplementeerd productieproces. Hygiëne en het bewaken van de koude keten tijdens het slachtproces en de versnijding is een belangrijk aspect.

IBERICO VARKENSVLEES: DE NATUUR HEEFT SMAAK

Het Ibérico varken is een autochtoon ras dat exclusief toebehoort aan het Iberisch schiereiland en zeer verschilt van het Europese blanke varken. Het heeft zijn kwaliteit te danken aan het klimaat , de vrijheid en het voedsel.
Om aan de Spaanse geldende regels te voldoen, wordt er voor de voortplanting uitsluitend gebruik gemaakt van zeugen die van het pure Ibérico ras zijn. Door de vele eikels die de dieren eten krijgt het vlees een sublieme, nootachtige volle smaak.

De natuurlijke leefomgeving van het Iberische varken van Deraza zijn de bosrijke dehesas die het bedrijf bezit in het midden en het  zuidwesten van het Iberische schiereiland. De dehesa beschikt over één van de mooiste ecosystemen die bestaan op deze aarde Hier bevinden zich de befaamde steen- en kurkeiken die zorgen voor de unieke voeding van het varken: bellota’s (eikels).

Op de prachtige dehesa geniet het varken in volle vrijheid van de zon,frisse lucht en grote ruimte om afstanden af te leggen.  De producten die worden verkregen uit het vlees van het Iberisch varken passen in een wat men noemt “mediterrane etenswijze” , die deels staat voor gezonde voeding en deels voor een manier van leven waarin natuurlijke produkten  met een eigen smaak een essentiële rol spelen.

Het Iberisch  varkensvlees is  net als olijfolie rijk aan enkelvoudige onverzadigde vetten. De genetische eigenschappen van het Iberische varken leveren een vlees dat het cholesterol gehalte reduceert. De intramusculaire vetten zorgen ervoor dat het vlees smelt in de mond. Wat betreft de voeding deze bevat hoofdzakelijk de bellota eikels,aromatisch gras en  verdere natuurlijke produkten die er groeien. De varkens moeten in de periode dat de eikels van de bomen vallen (dit seizoen heet “montanera” en duurt van eind november tot begin april)) mimimaal 60 dagen in de natuur verblijven en 46 kg gewicht aankomen om de naam bellota te mogen dragen.Om 1 kg aan te komen moet het varken gemiddeld 10 tot 15 kg eikels eten. Gezien de opbrengst per boom 8 tot 20 kg eikels is, wordt er 1 tot 2 hectare grond per Ibérico varken gebruikt. De varkens van bellota kwaliteit worden na minstens 14 maanden geslacht en hebben op dat moment een levend gewicht van ongeveer 185 kg. De varkens van cebo kwaliteit worden na minsten 10 maanden geslacht en hebben op dat moment een levend gewicht van ongeveer 160 kg. De smaak moet zelf ervaren worden maar van te voren kan gezegd worden dat het vlees qua smaak met niets te vergelijken valt. Het vlees komt het beste tot zijn recht als het a point wordt bereid en zal ongetwijfeld een enorme verrijking en verrassing zijn voor welke culinaire liefhebber dan ook.

De kwaliteit van zowel het vlees als de vleeswaren van de bellota varkens zijn beter dan de kwaliteit van de cebo varkens, al merk je een groter verschil tussen cebo en bellota  bij de vleeswaren.De vleeswaren zijn jarenlang gedroogd  en de belotta smaak heeft zich al die tijd kunnen ontwikkelen en komt er op deze manier beter uit.
Weetje:Hierbij een kleine omschrijving van de presa en secreto.

Secreto is letterlijk vertaald:”geheim”.  In de Benelus wordt dit deel van het blanke varken verwerkt in worsten omdat het erg taai en vrijsmaakloos is. Bij het Iberico  is  dit juist niet het geval omdat dit stuk vrij vet is  en daardoor de smaak heel vol.

Presa: dit is het deel wat op de spiering ligt.In Spanje wordt het gescheiden van de spiering( in België is dit niet gebruikelijk). Presa  heeft een hele mooie vetdooradering en is heel donker van kleur.Wellicht hierdoor is presa dan ook het meest smaakvolle stukje van het Iberico varken. Beide stukken lenen zich uitstekend om te grillen boven de kolen zoals in Spanje wordt gedaan

Wij willen U graag laten kennis maken met het BRASVAR varkensvlees.

Het is een smakelijk stukje varkensvlees met een mooi gemarmerde structuur, gerenomeerd voor de malsheid en sappigheid van zijn vlees en bakt mooi bruin aan in de pan. De pure smaak is geliefd bij de kenner en fijnproever.
Het BRASVAR’ken onderscheidt zich door zijn uitzonderlijke kwaliteit en smaak.

KWALITEIT op de EERSTE PLAATS

  • Hoge gezondheid van onze dieren
  • Antibiotica vrij gekweekt volgens hedendaagse normen: diervriendelijk en milieubewust
  • Strikt hygiëneprotocol met toegangs- en productcontrole
  • Uiterste zorg tijdens de productie en dit tot bij de eindgebruiker
  • Slachthuis met focus op kwaliteit en tracering
  • Kort traject van productie tot consument

Het dankt zijn verfijnde smaak en hoge kwaliteit aan de combinatie van het ras en de dagelijkse voeding. Het is een Duroc varken,dat gevoederd wordt volgens de authentieke receptuur in een moderne voederkeuken:gestoomde aardappelmoes, graanspoeling Filliers, kaaswei,maïs van eigen teelt, aanvullend voeder en olijfolie. Door te kiezen voor een plantaardige vetbron zoals olijfolie bevat het brasvar varkensvlees minder verzadigde vetzuren wat een positieve invloed heeft op de gezondheid van de consument. Om de impact op het milieu zo klein als mogelijk te houden werd er eveneens voor gekozen om naast de maïs van eigen teelt lokale nevenstromen van de humane voeding aan het menu toe te voegen. Daarenboven worden de mestoverschotten in een nabijgelegen biogasinstallatie verwerkt tot groene energie.

Met recht en rede mag gezegd worden dat het Brasvarken gekweekt wordt volgens de hedendaagse normen,met respect en uiterste zorg voor
dierwelzijn,diergezondheid en productveiligheid.

Folder

MELKVARKENTJE

Voor dit product werken we samen met de specialist van het melkvarken in Europa nl JBviande in Noord Frankrijk. Door samen met werken met dit bedrijf garanderen wij de beste kwaliteit op het gebied van speenvarken.

Melkvarkentjes zijn verkrijgbaar in alle gewichten van 4 kg to 40 kg, en dit op bestelling. Maandag besteld is er levering op woensdag, woensdag besteld is er levering op vrijdag.

Een specialiteit is de” PORKETTE”(art 8323). Dit is een uitgebeen varkentje opgevuld met billenvlees (van melkvarkentjes natuurlijk). Gebakken op lage temperatuur gedurende meer dan 12 uur wordt het koud geconsumeerd( versneden in sneden) of warm op de grillspies. Verder is er een grote keuze van verschillende versnijdingen.

Lees er hier meer over

Naast het vers speenvarken is er ook het gepekeld speenvarken. Hier is vooral de rug 8 rib een topper, ook de bout met been is verkrijgbaar.